Jak zrobić ciasto marchewkowe? Przepis na ciasto fit

Jak zrobić ciasto marchewkowe? Przepis na ciasto fit
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Znamy wiele odsłon ciast z owocami. Jednak ten słodki przysmak występuje z warzywem w roli głównej i cieszy się coraz większą popularnością. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe z wyśmienitą kremową polewą.

Pyszne ciasto marchewkowe

Składniki

  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 180 ml oleju roślinnego, 
  • 300 g startej marchewki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich. 

Polewa

  • pół kostki masła,
  • ⅓  szklanki przesianego cukru pudru,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 250 g serka mascarpone lub Philadelphia

forma: 25 × 35 cm.

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Wykonanie

  1. Jajka ubij z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wciąż ubijając, powoli dolewaj olej. Dodaj startą marchewkę i orzechy. Całość delikatnie wymieszaj.
  2. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość połącz z marchewkową masą, delikatnie mieszając.
  3. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą). Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
  4. Polewa: 

Masło i cukier ucieraj, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj miód. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj serek.

Po upieczeniu wystudź ciasto, a następnie rozsmaruj na wierzchu kremową polewę.

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*