Znamy wiele odsłon ciast z owocami. Jednak ten słodki przysmak występuje z warzywem w roli głównej i cieszy się coraz większą popularnością. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe z wyśmienitą kremową polewą.
Pyszne ciasto marchewkowe
Składniki
4 duże jajka,
200 g cukru,
250 g mąki pszennej,
180 ml oleju roślinnego,
300 g startej marchewki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
100 g posiekanych orzechów włoskich.
Polewa
pół kostki masła,
⅓ szklanki przesianego cukru pudru,
3 łyżki płynnego miodu,
250 g serka mascarpone lub Philadelphia
forma: 25 × 35 cm.
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Wykonanie
Jajka ubij z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wciąż ubijając, powoli dolewaj olej. Dodaj startą marchewkę i orzechy. Całość delikatnie wymieszaj.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość połącz z marchewkową masą, delikatnie mieszając.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą). Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Polewa:
Masło i cukier ucieraj, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj miód. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj serek.
Po upieczeniu wystudź ciasto, a następnie rozsmaruj na wierzchu kremową polewę.